onsdag 13 januari 2010

Svar till Lars Beckman...

... som kommenterade mitt sista inlägg "Ungdomar VS Nyfriska".

För det första vill jag säga att det är alltid roligt när man får kommentarer på det man skriver. Fortsätt gärna med det.

Då det gäller din kommentar Lars Beckman, så tycker jag att Mona Sahlins debattinlägg i Göteborgsposten när det gäller subvensionerade anställningsformer till ungdomar låter bra. Likaså Byggnads löneform med lärlingslöner är ett bra sätt för ungdomar att så småningom, efter x antal timmar, bli fullbetalda. Detta tycker jag för övrigt att fler skulle ta efter.

Angående kommentaren om Skogs- och Träfacket tror jag mig veta att du har fel vilket framgår av nedanstående utdrag ur LAS:

"2 § Om det i en annan lag eller i en förordning som har meddelats med stöd av en lag finns särskilda föreskrifter som avviker från denna lag, skall dessa föreskrifter gälla.
Ett avtal är ogiltigt i den mån det upphäver eller inskränker arbetstagarnas rättigheter enligt denna lag."
Och som jag uppfattar din kommentar, så inskränker det på rättigheterna om det är som du säger.
Jag kan ha fel men jag ska undersöka saken närmare.

Det jag vill säga med mitt inlägg är att jag tycker att regeringen gjort fel som tvingat ut sjuka på arbetsmarknaden. Ungdomarna får därmed ett mycket sämre läge då de skall konkurrera med människor som ju ändå har arbetat och har en viss erfarenhet, gentemot ungdomarna som oftast kommer direkt från skolbänken och har därmed ingen som helst arbetslivserfarenhet. För övrigt vet jag av egen erfarenhet att alla sjuka som vid årsskiftet blev utförsäkrade inte är kapabla att börja arbeta igen...
 
Självklart vill jag att ungdomarna skall ha jobb, dum vore jag väl annars eftersom jag själv är förälder om inte annat, men jag tycker att man måste se över saker och ting ordentligt innan man skrider till handling.
Man kan inte som nu agera från två olika håll där man i mitten kolliderar och det bara blir pannkaka av allt.
 
Det är lika självklart att man på något sätt skall subventionera ungdomarnas väg ut i arbetslivet, de är ju ändå vår framtid, men det skall inte inskränka på deras rättigheter.

1 kommentar:

  1. Kjell, och Kjells läsare av bloggen.

    Den här texten har jag hittat på nätet om överenskommelsen. Texten är hämtad från Svenskt Näringsliv hemsida men samma text finns även på fackets sida:

    Unga i träindustrin
    slipper LAS Turordningsregler |

    Nu kan trä- och möbelföretagen i Sverige anställa unga och lärlingar utan att LAS träder i kraft. Det är resultatet av en överenskommelse mellan företag och fack inom trä- och möbelindustrin. Allt för att öka branschens attraktionskraft och underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

    Unga nyanställda och lärlingar med utbildningsplaner är de första som drabbas vid konjunktursvackor när företagen måste permittera. För lärlingarna innebär det att utbildningsplanen går om intet och eleverna måste börja om och för de unga blir det i stort sett omöjligt att få in en fot på arbetsmarknaden.

    Men tack vare den nya överenskommelsen mellan parterna inom trä- och möbelindustrin, TMF och LO-förbundet GS, kan arbetsgivare anställa ungdomar och elever under utbildning utan att hindras av turordningsreglerna inom LAS, även om företaget nyligen sagt upp äldre anställda. Dessutom ska de unga nyanställda ha en egen turordningsgrupp där deras kompetens värderas separat.

    - Poängen med avtalet är att individen kan känna sig säker på att få sin utbildning klar i osäkra tider, säger Tommy Andersson, avtalssekretare på GS.

    Trä- och möbelindustrin räknar med ett behöva nyanställa 10 000 personer de närmaste fem åren. Det nya avtalet hjälper företagen att rekrytera och behålla kvalificerad och välutbildad yngre arbetskraft. Dessutom ökar branschens attraktionskraft i tider när allt färre unga söker sig till trä- och möbelindustrin.

    - Trots att delar av vår industri har drabbats och kommer att drabbas av konjunkturnedgångar, så utvecklas företagen och behöver därmed kompetent arbetskraft, säger TMF:s utbildningsansvarige Henrik Smedmark. Under de kommande åren ser vi ett stort behov av att nyrekrytera arbetskraft, och det är viktigt att vi kan ta emot de unga i vår industri och att de kan stanna och utvecklas.

    SvaraRadera